Kezdölap Strandfoci Strandkézilabda Strandröplabda Strandvizilabda Strandkorfball
MENÜ
Eredmények
Helyszínek
Programok
Fotógaléria
Támogatók
Kapcsolat
 
PARTNEREINK
 
Balatontipp
Balaton.hu
Varga pincészet
AVP Biztonsági Iroda
 

Strandkézilabda

A sportág az 1990-es évek elején alakult ki Olaszországban, s 1999-ben indult útjára hazánkban. A kezdeti regionális tornákból fejlődött ki 2003-ra a pénzdíjas Magyar Kupa, amelyen már több profi kézilabdázó is részt vett. A válogatott 2002-ben és 2004-ben részt vett a spanyol-, illetve törökországi Európa-bajnokságon.

Az első strandkézilabda-világbajnokságra impozáns helyen, az egyiptomi Hurghadában, az El Gouna Beachen került sor. Összesen tizenkét nemzet 17 válogatottja kvalifikálta magát az eseményre. Magyar férfi- és női strandkézilabda válogatottjaink és rendezvényeink színvonala ma már a világ élvonalába tartoznak.

Strandkézilabda szabályok röviden

A strandkézilabda pálya 27 m hosszú és 12 m széles, négyszögletes terület. Felszínét legalább 40 centiméter mélységű homokréteg borítja. A mezőny 15 méter hosszú és 12 méter széles. A kapuk belmérete: 2 m magas és 3 m széles. A mérkőzéseket gömbölyű, nem csúszós gumilabdával játsszák. A férfiak labdamérete: kerülete 54-56 cm közötti; a női labda 50-52 cm kerületű.

A mérkőzés két félidőből áll, mindkét félidő eredményét önállóan kell értékelni. Mindkét félidő 10 perc (2:6, 2:8 és 4:2 szabályok), közöttük legfeljebb 5 perc szünettel. A játékvezetők döntik el, hogy mikor és mennyi időre kell a játékidőt megszakítani. Mindkét mérkőző csapat a rendes játékidőben félidőnként egy perc időtartamú holtidőt (team time-out) igényelhet.

A strandkézilabda mérkőzéseket játszhatják női, férfi és vegyes csapatok. Egy csapat maximum 8 játékosból áll, amelyből a mérkőzés kezdetekor legalább 6 játékosnak jelen kell lennie. Ha a játékra alkalmas játékosok száma 4 alá csökken, a játékot félbe kell szakítani. Az érintett csapat elvesztette a mérkőzést. A játéktéren csapatonként 4 játékos (3 mezőny és a kapus) tartózkodhat. A többiek cserejátékosok, akik a saját cserehelyükön kötelesek tartózkodni.

A 2008-as Uniós Strandjátékok strandkézilabdás képei

Vissza a lap tetejére


 
Magyar Angol