Kezdölap Strandfoci Strandkézilabda Strandröplabda Strandvizilabda Strandkorfball
MENÜ
Eredmények
Helyszínek
Programok
Fotógaléria
Támogatók
Kapcsolat
 
PARTNEREINK
 
Balatontipp
Balaton.hu
Varga pincészet
AVP Biztonsági Iroda
 

Strandvízilabda

A strandvízilabda is a tengerpartokról indult hódító útjára. A Magyar Strandvízilabda Egyesület Szövetség alapítói Ambrus Tamás és Petőváry Zsolt egykori sikeres vízilabda játékosok, akik 2000-ben rendezték meg az első hazai Strandvízilabda Bajnokságot. Azóta a strandvízilabda népszerűsége egyre növekszik. Az alapítók hitvallása:

" A sportág hazai fejlődése minden tekintetben lépést tart a nemzetközi növekedéssel. Célunk, hogy a legnagyobb városok strandjaira és a legnagyobb vizeinkre is beköltözzön a sportág.„

A hagyományos vízilabdához képest a strand változat akciódúsabb, pörgősebb, a nézők is jobban élvezik. A vízilabda társadalom körében is igen népszerű sportág. Olyan nagy nevek, mint az olimpiai bajnok Marcz Tamás, Kósz Zoltán, Vincze Balázs és Tóth Frank is állandó résztvevője a viadaloknak.

Strandvizilabda szabályok röviden

A póló ezen ágát kisebb átmérőjű, női labdával játsszák a 3+1 fős csapatok. A résztvevők szetteket játszanak. Az emberelőny is jóval rövidebb időre csökken.

A játéktér méretei: 14-16 méter X 10-12 méter. A játéktér vízmélysége min.: 1. 80 m. A víz hőmérséklete nem lehet kevesebb 21 C-foknál, és nem lehet több, mint 30 C-fok. A játéktér szélén, hosszában kifeszített színes bójasorban a piros a 2 m-es területet, a zöld a 2 – 4 m közötti területet jelöli. A pálya közepét jelölő bója színe piros. A kapu kemény, rigid anyagból készül, ami lehet alumínium, fa, üvegszálas műanyag. A kapu színe tetszőleges, azaz bármilyen szín elfogadható. A kapu méretei: szélessége 2.5 m belső éltávolság. Magassága a vízszinttől mért 80 cm a felső kapufa alsó éléig. A labda súlya : 350 – 400 gramm. A labda kerülete : 65 – 68 cm (átmérő: 20 – 22 cm). A labda anyaga szintetikus, belső légnyomással.

A férfi csapatok négy (három mezőnyjátékos és egy kapus) , a női csapatok öt (négy mezőnyjátékos és egy kapus) játékosa tartózkodhat egyszerre egy időben a játéktéren. A cserejátékosok száma mindkét esetben max. három lehet.

Egy hivatalos mérkőzés két nyert szettig tart. Egy szett addig tart, amíg valamelyik csapat előbb eléri a hat gólt. (női mérkőzéseknél négy gól). Az első és második szett között kettő perc, a második és az esetleges harmadik szett között három perc szünetet kell tartani. A harmadik szett 3. gólja utáni térfélcserénél nincs szünet. Egy csapat a mérkőzés tartama alatt max. három alkalommal kérhet időt a szettek korlátozása nélkül. Időtartama egy perc.

A mérkőzés megkezdése előtt mindkét csapat a saját térfelének alapvonalára helyezkedik. A játékvezető úgy hozza játékba a labdát, hogy a képzeletbeli felezővonalra dobja, és a csapatok ráúszással próbálják megszerezni azt.

A 2008-as Uniós Strandjátékok strandvizilabdás képei

Vissza a lap tetejére


 
Magyar Angol