Kezdölap Strandfoci Strandkézilabda Strandröplabda Strandvizilabda Strandkorfball
MENÜ
Eredmények
Helyszínek
Programok
Fotógaléria
Támogatók
Kapcsolat
 
PARTNEREINK
 
Balatontipp
Balaton.hu
Varga pincészet
AVP Biztonsági Iroda
 

Strandröplabda

A strandröplabda Kalifornia partjain született 1927-ben. A hatvanas években Marilyn Monroe és J.F. Kennedy is a mérkőzések lelkes látogatói voltak. Aztán a fejlődés szinte mindent elsöpört.

1974-ben San Diego bajnokságán 250 néző előtt 1500 dollárért küzdöttek a párosok, míg az első világbajnokságon - 1987-ben Rio de Janeiróban - már harmincezer néző izgulta végig a döntőt, s a pénzdíj is 5000 dollárra nőtt. A sportág 1996-ban vonult be az olimpia történetébe, Atlantában. Ma több mint 150 országban elismert sportág.

Strandröplabda szabályok röviden

A stradröplabda pálya méretei: 8x16méter, háló magasság: Nők :224 cm, Férfiak + Mix 243 cm. Párosban 224 cm. A csapatok összetétele : 3 játékos + 1 cserejátékos. Páros : 2 játékos. A selejtező vagy csoport mérkőzések 1 játszmára 25 pontig, 2 pont külömbséggel, a döntő 2 nyert játszmáig tart a résztvevők számának figyelembevételével. Minden labdamenet pontot eredményez. A csapatok játszmánként 1 X térfelet cserélnek, térfélcsere alatt nincs szünet, a csapatok késlelkedés nélkül átmennek a másik térfélre. A mérkőzésen 2 x 2 időkérésre van lehetőség. (4 x 3o mp.)

A mérkőzések folyamatosan, az elöző mérkőzés végétől számitva 5 percenként követik egymást. A játékosok egy csapaton belül a jegyzőkönyvben meghatározott sorrendben nyitnak. A nyitást követően nincs meghatározott helyük a pályán, tehát bárki üthet és sáncolhat. Játszmánként két cserére van lehetőség, sérülés esetén a tartalék játékost be lehet cserélni akkor is ha már játszott abban a szettben. Párosban nincs csere. A sánc önálló érintésnek számit, a csapatnak utánna csak 2 érintése lehet. A pályán nincs középvonal, a játékosok átléphetnek az ellenfél térfelére abban az esetben, ha annak mozgását nem akadályozzák. A hálót vagy antennát érinteni tilos, kivételt jelent ha valaki a hajával véletlenül érinti azt. A pályán nincs támadó vonal ( 3 m-es vonal), a játékosok saját térfelükön bárki üthet és sáncolhat. A labdát a test bármely részével meglehet játszani, kivéve a nyitást, amit sáncolni tilos, nyitáskisérlet nincs. Kosárérintéssel áttett labda nem megengedett, ejteni csak ököllel vagy nyitott tenyérrel, ütve szabad.

A 2008-as Uniós Strandjátékok strandröpladás képei

Vissza a lap tetejére


 
Magyar Angol